اثرات جانبی دریافت مقادیر زیاد ویتامین C:
کمیته افزودنیهای غذایی فائو/ سازمان بهداشت جهانی، اسید اسکوربیک را بعنوان بی خطر ترین جزء غذا معرفی کرده است (115). تعداد زیادی از مردم بطور عادتی روزانه یک گرم از این ویتامین را دریافت می دارند بدون اینکه اثرات جانبی خاصی بروز یابد(155). در بعضی از موارد مصرف روزانه 2-1 گرم در افراد سالم باعث ایجاد اختلالات گوارشی بخصوص اسهال می شود ولی تهوع، استفراغ و گرفتگیهای شکمی نیز مشاهده می شوند. البته در بعضی از افراد ممکن است دزهای بالا مشکلی در دستگاه گوارش ایجاد نکند که این تفاوت را می توان به تنوع بیولوژيک در متابولیسم این ویتامین نسبت داد (21، 35، 51).
یکی از اثرات جانبی احتمالی مصرف مقادیر زیاد اسید اسکوربیک، تشکیل سنگهای اگزالات کلسیم در کلیه است چون یکی از مسیرهای کاتابولیسمی اسید اسکوربیک، تولید اسید اگزالیک است (35، 115). برای توضیح بیشتر به بحث متابولیسم و دفع ویتامین C مراجعه شود.
مدارک مرتبط با احتمال تشکیل سنگ های ادراری در نتیجه مصرف دزهای بالا از اسید اسکوربیک در حداقل است. در مطالعه ای که توسط کامرون در بیماران سرطانی (دریافت اسید اسکوربیک تا 10 گرم در روز تا 2 سال) انجام شده، هیچ مواردی از تشکیل سنگهای ادراری مشاهده نشده است (35). در همین مطالعه به موضوع دیگری نیز پی برده شد و آن این بود که این محققین به 50 بیمار مبتلا به سرطان پیشرفته و متاستاتیک روزانه 10 گرم اسید اسکوربیک تجویز کردند. 3 تا از بیماران که وضعیتشان نسبت به بقیه وخیم بود چند روز بعد از شروع تجویز اسید اسکوربیک حالشان رو به وخامت گذاشته و جان خود را از دست دادند. این محققین چنین نتیجه گیری کردند که علت مرگ این افراد خونریزی از تومورها و اثرات سمی نکروز توده های توموری حجیم بوده است. این مشاهدات پیشنهاد می کنند که در بیماران مبتلا به بیماریهای تهاجمی و متاستاتیک بایستی در مصرف دزهای بالا از اسید اسکوربیک با احتیاط عمل کرد (35).
در افرادی که از فقدان مادرزادی آنزیم G6PD رنج می برند، ممکن است که متعاقب مصرف دزهای بالا از اسید اسکوربیک دچار حلمه ای همولیتیک شوند (51).
مساله مطرح دیگر در ارتباط با مصرف دزهای بالا از ویتامین C ایجاد علائم بالینی اسکوروی متعاقب قطع ناگهانی مصرف این ویتامین است. به همین جهت به مصرف کنندگان توصیه می شود که به تدریج در عرض چند روز تا چند هفته مصرف آنرا قطع نمایند (35).
فرزندانی که مادرانشان در خلال آبستنی مرتباً مقادیر بالایی از اسید اسکوربیک را دریافت می دارند ممکن است بعد از تولد به اسکوروی مبتلا شوند. چون این نوزادان به شرایط دریافت مقادیر زیاد اسید اسکوربیک در دوران جنینی وابستگی پیدا کرده اند و مسلماً بعد از تولد چنین مقداری از ویتامین C در اختیار آنها قرار نمی گیرد. منطق حکم می کند تا دزهای متعادل تری از این ویتامین توسط مادران در دوران آبستنی مصرف شود